Werken Airpods straks ook als gehoorapparaat?

Vandaag bieden AirPods verschillende functies op het gebied van gehoor gezondheid en toegankelijkheid. Een nieuw rapport zegt echter dat Apple grote plannen heeft voor iOS 18: een nieuwe “hoortoestelmodus” voor AirPods Pro.

In de nieuwste editie van zijn Power On nieuwsbrief schrijft Bloomberg’s Mark Gurman dat AirPods Pro in 2024 geen hardwarewijzigingen zullen zien. In plaats daarvan zegt hij dat het “grote nieuws een belangrijke nieuwe hoortoestelmodus zal zijn, die samen met iOS 18 wordt ge├»ntroduceerd”.

AirPods bieden al een functie genaamd Live Listen, die werd gelanceerd als onderdeel van iOS 12 in 2018. Deze functie verandert in feite een iPhone in een directionele microfoon, waarbij het geluid dat door die iPhone wordt opgevangen in realtime naar de AirPods wordt verzonden. Een handvol getuigenissen in de loop der jaren heeft laten zien hoe nuttig deze functie kan zijn.

Apple introduceerde ook in 2021 een Conversation Boost-mogelijkheid voor AirPods Pro, die de microfoonopname van recht voor u versterkt, om iemand die met u praat beter te kunnen horen. Een studie in 2022 toonde aan dat sommige van deze bestaande AirPods Pro-functies al goed vergelijkbaar zijn met veel duurdere speciale apparaten.

Ook opmerkelijk: in 2022 heeft de FDA nieuwe richtlijnen opgesteld om een categorie van hoortoestellen toe te staan die zonder recept verkrijgbaar zijn. Hoortoestellen binnen deze categorie kunnen rechtstreeks aan consumenten worden verkocht in winkels of online, zonder medisch onderzoek of aanpassing door een audioloog.

Meer details over deze nieuwe iOS 18-functie voor AirPods Pro-gebruikers zijn onduidelijk. Dit is niet de eerste keer dat Gurman heeft geschreven over de plannen van Apple om nieuwe gehoor gezondheidsfuncties naar AirPods te brengen. Vorig jaar meldde hij ook dat Apple werkt aan een gehoortestfunctie voor toekomstige AirPods.